May 15th, 2024 | Blog

Siim Truusalu: “Halvimal juhul juhtub mis? Mitte midagi hullu.”

Mis toimub kliendi peas ja südames hetkel, kui disainerid põlevate silmadega olukorda kaardistavad, juurprobleemi kraadivad ja võimalikult terviklikke lahendusi nuputavad? Empaatiakesksed saame olla ikka siis, kui mõtted välja öeldakse.

Ettevõtja ja riiklikult tunnustatud sõidumeerikute ekspert Siim Truusalu (Digimeerik, TachoCenter) jagas meiega oma vahetut tagasisidet. Head lugemist!


Velveti peale hakkasin mõtlema umbes kolm aastat tagasi. Vahelduva eduga olin ühenduse võtmisele lähedal, ent siis panin telefoni jälle käest. Korra või kaks kirjutasin Velveti ridades töötavale tuttavale, et kuuule. Mul on üks mõte ja ma täpselt ei tea, kus otsast seda harutama hakata. Siis tekkis aga taas hirm ja arvamus, et kui ma ise ei tea, kuidas siis teised peaksid teadma.

Ometi jõudis kätte see PÄRIS hetk, et nüüd küll aitab. Ma ei jõuagi kunagi mõttest teoni, kui pihta ei hakka.

Reaalsus on see, et ka baari minnes sa ei tea, mis õhtu kulu on

Olin oma peas välja mõelnud eelarve, mis võiks kuluda. Enne esmast kohtumist lisasin ukse peal enda jaoks mõttes veel 15% otsa. Leppisin endaga kokku sellegi, et saan taganeda, kui see kõik peale kõiki neid aastaid tundub jätkuvalt liiga kallis, liiga raske, liiga keeruline. Kohtumise lõpus sain aru, et raha pole, aga kuna oli etappidega tegemine ja ülipaindlik ajagraafik, siis halvimal juhul juhtub mis? Mitte midagi hullu.

Reaalsus on see, et ka baari minnes sa ei tea, mis õhtu kulu on, sest sa ei lähe sinna raha kulutama, vaid meelt lahutama või suhteid looma. Kuna see eesmärk on piisavalt abstraktne, siis ei ole mõistlik endale piire panna. Tavaline stsenaarium seal ju on – tõenäoliselt lähed kodust välja mõttega, et teen ühe õlle. Kui uks selja taga on kinni lastud, siis ilmselt teed 2-3 kokteili ja kui semudega kokku saad, siis tellitakse meeter tekiilat ja vaadatakse edasi. 

Ja päike taevasse

Velvetiga koostöös õppisin enda kohta, et ära põe nii palju. Siin seinal ei oleks nii palju praetud mune, kui nad ei teaks, mida teevad. Jah, on kallis. Kõik head asjad on siin maailmas kallid, aga vähemalt nad julgevad sulle seda öelda alguses ausalt ja ilma valehäbita, et kui sa tahad saada väga head lõpptulemust, siis on nad valmis sinuga koos pühenduma ja vajadusel sulle ka põlvega tagumikku lööma, et ennast liigutaksid ja annaksid piisavalt sisendit. 

Päike tuli taevasse minu jaoks sel hetkel, kui mu jutust Velveti tiimile hakkas välja kooruma lugu ja visuaal. Vot siis sain aru, et vahet pole, mis see maksab. 

Kuidas on võimalik, et olen kümme aastat tegutsenud väga kitsas valdkonnas, minul on tekkinud mingi soov ja unistus ja siis inimene, kellel oli null professionaalset kogemust minu valdkonnas, visandab järsku pelgalt omavaheliste vestluste tulemusel “proovivisuaali” ja hiljem ka lõpptöö selliselt, et sa, esiteks, ei osanud seda ettegi kujutada. Ja teiseks, see on täpselt see, mida sa tahtsid. Take my money! Siis vaatad jälle neid praemune ja saad aru, et nad ongi meisterkokad oma alal.

Selg sirgu ja õiglane tasu

Väärtus, mis ma pooleaastasest projektist kaasa olen võtnud, on see, et ära häbene küsida õiglast tasu oma töö eest, sest ainult siis on sul võimalik astuda oma projekti või ettevõttega järgmine samm. Vastasel juhul sa ei tunne ennast motiveerituna, kui pidevalt kõik kuhjub, teha sa ei jõua ammugi enam kõike. Tiimi juurde ei saa sa kolleege võtta, sest oled end juba odavalt turule viinud. Selg sirgu ja kui sul on toode ja teenus, mida klient tahab, siis küsi nii et tolmab! 

Mine vaata https://tachocenter.pro

Räägin rahast ja hinnast ja kallidusest, sest ilmselt oli just see mu jaoks suurem mure kui Covid, sõda ja üldine majanduskriis. Ebakindlus. Raha loob turvatunnet, aga kui sa ei investeeri, siis su vähenegi saab otsa ja upud oma ajapuuduse kätte. 

Lõpptoode? 
80% sai valmis. Kõik, kes ümber me niši on, ütlevad tulemust nähes vaid – vau. V-A-U. Kas päriselt on võimalik selliseid asju teha?

20% veel tuleb, aga siit kinnas Velvetile, sest järgmine emotsioon ei saa väiksem olla kui waawaaweewaa, very nice.

Kõike head,

Siim Truusalu


Tegelikult me ei otsustanud seda tagasisidet jagada sinu nügimiseks, vaid meile lihtsalt nii meeldis. Aga kasutades juhust – kui tahad ka olla nagu Siim, ära pelga ühendust võtta!